Pozvánka do kina na Velkou cenu

James Cameron napsal scénář filmu Avatar sice již v roce 1995, ale deset let musel čekat než bude k dispozici technologie, která mu umožní film natočit. Přesto mu ale příprava a natáčení své času trvalo téměř 5 let. Z dnešního pohledu lze s jistotou říci, že muselo jít o procházku růžovou zahradou ve srovnání s přípravou všech dosavadních krotitelských filmů.

Zde totiž technologie schopná zachytit podstatu kozího dechu prostě stále neexistuje a ještě dlouho asi bohužel existovat nebude! Konečně sourozenecká dvojice režisérů Pafky Budaře a Hiroshi Kropiho by o této problematice v rámci příprav svého filmu Velký šéf mohla vyprávět hodiny a hodiny.

Stejně tak film Dechbusters GP (Velká cena) mapující několik ročníků populárních krotitelských závodů se utápí v obdobných problémech, zde tedy převážně technického charakteru (čas, lenost, neschopnost aj.).

„Je to příliš dlouhé, scénář občas balancuje na hraně naivity, ale srdce filmu je pevně na správném místě,“ napsal kritik pravicového The Daily Telegraph po shlednutí nesestříhané verze. „Jděte na něj do největšího a nejhlučnějšího kina, zapomeňte na jeho nedostatky a užijte si to.“

Jelikož premiéra je zatím v nedohlednu, vezměme tedy za vděk alespoň hrubou upoutávkou, která nám představí jednotlivé závodníky a nechá nahlednout úmyslu autorů tzv. pod pokličku.